Capella Groningen: Bruiloftsfeest

Capella Groningen: Bruiloftsfeest

Zo 09/06 - Zeerijp

Jacobuskerk - Zeerijp

01:00 - 01:00


In 2019 is het 350 jaar geleden dat de bond van Hanzesteden zijn laatste officiële vergadering hield en 30 jaar geleden dat Capella Groningen werd opgericht. Het koor viert dit jubileum met een feestelijk jaarprogramma rond muziek en de Hanze met in Zeerijp het zomerprogramma 'Bruiloftsfeest in de Hanze'.


De Hanze bracht zijn steden grote welvaart. Daarmee kwam muziek voor persoonlijke feesten, wat eerder een privilege van de adel was, binnen het bereik van burgers. Vooral bij bruiloften probeerden rijke families elkaar af te troeven met muzikale pracht en praal. Dit nam zulke vormen aan, dat in veel steden strenge regels werden opgesteld. Per sociale klasse werd vastgelegd hoeveel muziek en hoeveel muzikanten bij een huwelijksdienst waren toegestaan.


Composities die voor bruiloften waren geschreven, werden vaak in een kleine oplage, maar uiterst verzorgd gedrukt, met een fraaie titelpagina, waarop het bruidspaar en de huwelijksdatum werden vermeld.


In dit concert komt bruiloftsmuziek uit alle windstreken van de Hanze bij elkaar: van Lübeck en Hamburg, tot Kopenhagen, Tallinn en Groningen. Beroemde componisten als Buxtehude en Praetorius worden afgewisseld met minder bekende, zoals de Bremer stadsmuzikant Lüder Knop en de uit Kampen afkomstige Johannes Wanning. De muziek is uiteenlopend van stijl: van polyfone motetten op sensuele teksten uit het Hooglied tot feestelijke dansen en sprankelende aria's. Veel stukken bevatten vroeg barokke tekstuitbeelding, zoals een motet van Sweelinck, waarin het bruidspaar wordt vergeleken met tortelduiven, die ook in de muziek naar hartenlust tortelen.


Het concert wordt uitgevoerd met een feestelijk uitgebreide muzikale bezetting. Naast het koor treden sopraan Marjon Strijk, twee violen en een continuo van gamba en klavecimbel op. Daarbij wordt een speciaal 'Hanze-klavecimbel' gebruikt: een instrument met transpositieklavier, zoals indertijd door de firma Ruckers in Antwerpen werd gebouwd. Die klavecimbels waren over het gehele Hanzegebied verspreid en van meerdere componisten op dit programma is zeker dat ze erop gespeeld hebben. Klavecinist Johann Hofmann liet als eerste zo'n 'Hanze-klavecimbel' reconstrueren en zal dit unieke instrument tijdens het concert bespelen.


Wees welkom in Zeerijp, waan u op een bruiloft in een van de pittoreske Hanzesteden ten tijde van de Gouden Eeuw en proost daarna met ons op de zomer en de liefde!


'Zomer in Zeerijp'

Terug