Ciconia Consort, poëtische muziek uit de Kaukasus

Ciconia Consort, poëtische muziek uit de Kaukasus

Vr 08/10 - Zutphen

Theater en Congrescentrum Hanzehof

20:00 - 21:45


 Tijdens dit concert getiteld Kaukasische Klanken, gaat u samen met het strijkorkest Ciconia Consort en violiste Isabelle van Keulen, op reis naar de Kaukasus. Dit berggebied, met de landen Georgië, Armenië en Azerbeidzjan, is een kruispunt van culturen, religies en talen. Dat is goed te horen in de muziek uit deze streek, hoewel die soms ook gebaseerd is op Westers georiënteerde klassieke muziek.
Zo maakt u kennis met de Russisch georiënteerde strijkerssymfonie met Perzische invloeden, van de Azerbeidjaanse componist Amirov. Maar bijvoorbeeld ook met de ‘Mugham’, gebaseerd op een folkloristische muziekvorm uit Azerbeidzjan, in de Iraans-Arabisch-Turkse traditie. Van de Georgisch-Armeense componist Mirzoyan speelt Ciconia de lyrische filmmuziek Shushanic. De eigentijdse Armeniër Hayrapetyan componeerde ‘The Lost Balloon’, dichterlijke muziek vol cluster-harmonieën en ijle melodische lijnen. De Georgiër Tsintsadze transformeert de volksmuziek van zijn land naar muziek in stijl van Schostakovitsch. In veel werken van het programma Kaukasische klanken, hoort u de poëtische literatuur, bekend van schrijvers als Kader Abdolah.
De Nederlandse stersoliste Isabelle van Keulen zet zich graag in voor het vertolken van hedendaagse componisten. Vandaag zal ze haar veelzijdige muzikale kwaliteiten laten horen in de virtuoze Mugham Poéme van Amirov, en in het meditatieve, mystiek getinte Vientulais Engelis van Pēteris Vasks. Voor meer informatie, zie de website van het Ciconia Consort.


 


Isabelle van Keulen, viool


Isabelle van Keulen studeerde o.a aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en het Mozarteum  in Salzburg. Ze won de Young Musician of the Year Competition en de zilveren medaille op het ‘Yehudi Menuhin Concours’. Ze soleerde bij tal van orkesten en was van 1997 tot 2006 artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival.


Ze zet zich graag in voor het vertolken van hedendaagse muziek en op haar repertoire staan dan ook speciaal voor haar geschreven werken, zoals vioolconcerten van Theo Loevendie, Henri Dutilleux en John Adams. Ook het minder bekende repertoire, zoals concerten van Krenek, Pettersson en Busoni, krijgt bij haar aandacht.


Isabelle van Keulen geeft regelmatig masterclasses en sinds 2012 is zij professor aan de Hochschule Luzern, Zwitserland, voor viool, altviool en kamermuziek.


 


Programma
Edward Mirzoyan (1921-2012) – ‘Shushanic’ – Elegy
Fikret Amirov (1922-1984) – Mugham Poéme (1979) voor viool en strijkorkest
Eduard Hayrapetyan ( geb. 1949) – “The Lost Balloon” for string orchestra
Sulkhan Tsintsadze (1925-1992) – Miniatures on Georgian Folk Themes
Pēteris Vasks (geb. 1946) – Vientulais Engelis, Meditation voor viool en strijkorkest
Fikret Amirov (1922-1984) – Symfonie voor strijkorkest, Ter herdenking aan de dichter Nizami


 


Kaartverkoop:
https://www.hanzehof.nl/programma/5295/Ciconia_Consort/Kaukasische_Klanken


 


Informatie over het Ciconia Consort:


www.ciconiaconsort.nl