Fotomanifestatie Enschede

Fotomanifestatie Enschede

Ma 03/01 - Enschede

Rijksmuseum Twenthe

10:00 - 17:00


Dit najaar vindt de vijfde editie van de Fotomanifestatie Enschede plaats, waarbij Rijksmuseum één van de locaties zal zijn. Tijdens de Fotomanifestatie zullen op diverse plekken in Enschede exposities van gerenommeerde fotografen te zien zijn. Het thema van de Fotomanifestatie Enschede is dit jaar ‘Colors of Life’, een ode aan kleur en optimisme. In Rijksmuseum Twenthe zullen de werken van fotografen Ernst Coppejans en Ilvy Njiokiktjien in de periode van zondag 10 oktober 2021 t/m 9 januari 2022 getoond worden.


Ilvy Njiokiktjien – ‘Born Free – Mandela’s Generation of Hope’


Zevenentwintig jaar geleden hield Zuid-Afrika zijn eerste democratische verkiezingen. Deze maakten een einde aan decennia van een witte minderheidsregering. Een nieuwe grondwet gaf alle Zuid-Afrikanen gelijke rechten. Als eerste zwarte president concentreerde Nelson Mandela zich op verzoening en hoop voor de toekomst. Het zou aan de jonge generatie zijn om zijn droom van een regenboognatie waar te maken.


Wat betekent het om na zoveel jaar van ongelijkheid gelijk te zijn? Met die vraag volgde fotograaf Ilvy Njiokiktjien tien jaar lang de eerste generatie jongeren die na de afschaffing van het apartheidssysteem opgroeide in ‘gelijkheid’. Born Free geeft een uniek beeld van de dromen, teleurstellingen en prestaties van deze generatie die zich kenmerkt door een ontwapenende openheid en flexibiliteit.

Op maandag is het museum gesloten.

Terug