Free Heri Heri

Free Heri Heri

Vr 01/07 - Amsterdam

Paradiso - Amsterdam

19:00 - 22:00


Op vrijdag 1 juli is het Keti Koti: de nationale herdenkingsdag van het slavernijverleden. Op deze dag, die van origine een Surinaamse feestdag is, organiseert Kip Republic sinds 2020 Free Heri Heri. Op diverse plekken in de grote steden kunnen mensen een gratis traditionele Surinaamse maaltijd nuttigen en dit jaar dus ook in Paradiso. Terwijl je eet kun je genieten van optredens van onder andere Kenny B, Dj Orlando, Flava, Jahwin en Nathifa Efia. Wan Switi Manspasi​.

Maaltijd afhalen: op donderdag 1 juli vanaf 19:00 uur
Free Heri Heri For All is een initiatief waarbij op verschillende locaties in in het land gratis heri heri maaltijden worden uitgedeeld. Met de eerste editie in 2020 waren dit er 4000 verdeeld over alle Amsterdamse stadsdelen, dit jaar zijn het er 17.000 verdeeld over 5 provincies. Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten initiatiefnemers Ira en Ayra Kip dat juist nu het nodig is de samenleving te verenigen.

De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Binnen de zwarte gemeenschap wordt de emancipatie-dag Keti Koti ook Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day genoemd. Dit komt omdat meerdere landen op die dag bevrijd werden.

Free Heri Heri is een initiatief van Stichting KIP Republic, een creative collective met als doel een platform te bieden voor allerlei verhalenvertellers binnen en buiten de culturele sector. Deze vertellers zijn verbonden door gedeelde waarden en staan voor een veilige en inclusieve samenleving voor iedereen.

Wil je ook een maaltijd afhalen? Dit kan op donderdag 1 juli vanaf 19:00 in Paradiso zolang de voorraad strekt. Kijk op de website van Free Heri Heri For All op welke plekken in Amsterdam dit nog meer kan.

Terug