Schilders langs Lek en Linge

Schilders langs Lek en Linge

Zo 14/08 - Vianen

Stedelijk Museum Vianen

10:00 - 17:00Vijf eeuwen schilderkunst met de Lek en Linge als thema zijn vanaf 1 juli 2022 vier maanden te zien in Stedelijk Museum Vianen. Het is een ode aan de prachtige natuur van het rivierenlandschap met zijn water en indrukwekkende luchten.


De tentoonstelling omvat schilderijen, tekeningen en prenten uiteenlopend van de belangrijke zeventiende-eeuwse kunstenaar Jan van Goyen tot en met bekende kunstenaars zoals Willem den Ouden en Charles Donker. Inzet van de tentoonstelling is een artistieke beleving van het landschap, bij voorkeur kunstwerken die in het landschap zelf gemaakt zijn ‘plein air’.


Speciale aandacht is er voor de schetsboeken en schilderijen die Willem Witsen in de jaren twintig van de twintigste eeuw aan de Lek maakte. Natuurlijk mag zijn palet niet ontbreken. Er zijn ook schetsboeken te zien van Willem Koekkoek en Leo Gestel.


De tentoonstelling komt tot stand mede dankzij belangrijke bruiklenen van het Rijksmuseum Amsterdam en de Rijksdienst voor Cultuurhistorisch Erfgoed. Provincie Utrecht, Gemeente Vijfheerenlanden en het Mondriaan Fonds zorgden voor een financiële ondersteuning.


Bij de tentoonstelling verschijnt de digitale fietsroute met exacte locatie van de plekken waar de kunstenaars hebben getekend en geschilderd; natuur en kunst vallen in ‘Schilders langs Lek en Linge’ prachtig samen. 

Terug