Het Mondriaanhuis, geboortehuis van Piet Mondriaan, maakte voor de tentoonstelling een selectie van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers die via abstraheren zochten naar de essentie van hun onderwerp.
Mondriaan ging in zijn artistieke ontwikkeling zover, dat een schilderij uiteindelijk naar niets anders verwees dan naar zichzelf. De geselecteerde kunstenaars van Vogels & Vissen zijn een andere weg gegaan. Hun werk refereert aan de werkelijkheid. Zij onderzochten hoever je kunt gaan met abstraheren, zonder de herkenbaarheid van het onderwerp te verliezen. Zij brengen met de geselecteerde werken een ode aan de natuur.


Blocbirds


Vanaf 10 maart 2023 toont het Mondriaanhuis Blocbirds van Paul & Albert (voorheen bekend als Studio 212 Fahrenheit), een duo dat zich beweegt op het snijvlak van kunst en design. Blocbirds is een prijswinnende serie waarbij 25 vogels zijn teruggebracht tot abstracte grafische composities. Het fascinerende is dat in deze grafische verschijningsvorm de vogels nog steeds te herkennen zijn. Het Mondriaanhuis selecteerde daarnaast werken van Albert van Loon. De uit Zeist afkomstige kunstenaar onderzocht een tijdlang onder de titel Go with the flow het wezen van een school vissen. Helene Min gebruikte voor haar abstracte sculpturen de reële huid van vissen. In het verwerken van de natte vissenhuiden ervaart zij het directe contact met het element waarin de vissen leven, de onmetelijke zeeën, zoals de hemel erboven de vogels draagt in een volmaakt evenwicht.


Dierenpark 75 jaar


De musea van Amersfoort in C (Kunsthal KAdE, Museum Flehite en het Mondriaanhuis) vieren het jubileum van Dierenpark Amersfoort mee met drie exposities waarin het dier centraal staat. Daarbij wordt ook samengewerkt met dierenpark Amersfoort.
De dierenexpositie in Kunsthal KAdE is te zien vanaf mei 2023. In Museum Flehite is vanaf 8 juli een familietentoonstelling over dit onderwerp.