NEW COOL COLLECTIVE - Speakeasy

NEW COOL COLLECTIVE - Speakeasy

Za 11/05 - Medemblik

Bon Theater

20:15 - 22:30


Het begint allemaal in 1993 in de Amsterdamse Soul Kitchen, waar Benjamin Herman en DJ Graham B samen op het podium staan. Terwijl Graham B platen draait, speelt Benjamin. Een unieke combinatie. Uiteindelijk leidt dit tot het achtkoppige New Cool Collective, waarmee de band ontelbaar vaak heeft gespeeld in toonaangevende clubs en festivals over de hele wereld, in de vaste 8-koppige bezetting of als 19-koppige bigband. Daarnaast werkte New Cool Collective afgelopen jaren samen met onder meer Tony Allen, Mapacha Africa, Andrew Roachford, Jules Deelder, Typhoon, Guus Meeuwis, Matt Bianco, Thierno Koité en Georgie Fame.


De afgelopen jaren is de band bezig aan een sterke serie releases. De imposante catalogus wordt aangevuld met albums als Electric Monkey Sessions 1 & 2, een bigband samenwerking met Orchestra Baobab saxofonist Thierno Koité en de quirky elektronische sounds op Dansé Dansé. Ook sleept de band in 2021 opnieuw een Edison Jazz nominatie in de wacht voor Trippin’ Redux. Een eerbetoon aan de samenwerking met Tony Allen, met hernieuwde versies van de opnamesessies die Allen en New Cool Collective hielden voor hun gezamenlijke album Trippin (2005).


Dit jaar gaat New Cool Collective de clubs in met een bijzonder project. In een intieme setting tovert de band de Nederlandse zalen om tot Speakeasy’s. Het begrip Speakeasy ontstond tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten van 1920 tot 1933. Met het verbod op de verkoop en productie van alcohol verschenen er langzaam maar zeker geheime bars waar de mensen toch samenkwamen.


New Cool Collective zal tijdens deze avonden in een akoestische bezetting speciaal repertoire spelen om het gevoel van de geheime clubs en bars aan het begin van de vorige eeuw op te wekken. Zo ontsnap je voor even aan de hectiek van 2023 en waan je je in een verborgen nachtclub uit het begin van de 20ste eeuw.

Terug