Foto’s van Den Haag in de jaren ’70

Foto’s van Den Haag in de jaren ’70

Ma 20/11 - Den Haag

Haags Historisch Museum

11:00 - 17:00


Op maandag gesloten.


De jaren ’70: een decennium waarin de binnenstad in crisis verkeerde. Verkrotting en afbraak bepaalden in grote delen van de Haagse binnenstad het straatbeeld, inwoners trokken massaal weg. Dankzij een schenking van 150 foto’s uit de nalatenschap van fotograaf Frederick Linck (1942-2020) kan het Haags Historisch Museum dit verdwenen verleden nu tonen. Vooral de stadsbewoners staan centraal in de tentoonstelling: zij die moesten wijken of de excentriekelingen die een (tijdelijk) thuis vonden in de gehavende stad hadden de belangstelling van Frederick Linck.


Uitgebrande auto’s, verlaten afwerkplekken, excentrieke buurtbewoners en half gesloopte wijken – dit is het Den Haag dat Frederick Linck in de jaren ’70 heeft vastgelegd. In deze jaren fotografeert hij veel op straat, in zijn eigen buurt – het Oude Centrum – en in aangrenzende wijken in de Haagse binnenstad. Wijken die al decennialang in verval verkeren en in deze periode drastisch gesaneerd worden. Dit zijn de jaren van ‘cityvorming’ en stadsvernieuwing.


Frederick Lincks straatfotografie toont het verval van de Haagse binnenstad, van een wereld die op het punt staat om te verdwijnen. Linck toont de sloop van de verkrotte, oude stad. Vooral mensen hebben zijn aandacht. In melancholische en ontwapenende portretten legt hij zijn buurtgenoten vast: van daklozen en caravanbewoners tot buurtjongens en middenstanders. Ook buiten de binnenstad vindt Linck zijn inspiratie in het ‘volkse’ Den Haag – op de Haagse Markt en de jaarlijkse kermis op het Malieveld maakt hij verschillende fotoseries.


Beeld: Frederick Linck, Sloop hoerenbuurt tussen Paviljoensgracht en Boekhorststraat, 1969 of 1970 (collectie Haags Historisch Museum)

Terug