Kamermuziek door het Vespucci Kwartet

Kamermuziek door het Vespucci Kwartet

Zo 07/04 - Amsterdam

Buiksloterkerk

15:30 - 17:15


Het in 2009 opgerichte Vespucci strijkkwartet is al vele jaren te beluisteren op podia en festivals in Nederland, Duitsland en België. Dit virtuoze kwartet was ook live op de radio bij programma’s als Opium, Diskotabel en Spiegelzaal. Sinds 2022-2023 heeft het een eigen serie ‘Vespucci & Friends’, waarin 4 afwisselende concerten worden gespeeld op verschillende plekken in Noord, waaronder de Buiksloteterkerk. Ook speelde het bij ons de kindervoorstellingen ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’ en ‘Peter en de Draak’.


Het kwartet bestaat uit Lisanne Soeterbroek (viool), Marieke Kosters (2de viool), Stephanie Steiner (altviool) en Douw Fonda (cello). De musici zijn ook in de orkestwereld actief. Lisanne is 1e concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra, Douw Fonda plaatsvervangend aanvoerder, Stephanie altvioliste en Marieke 1e violiste van het Nederlands Philharmonisch Orkest.



Vandaag spelen ze een sfeervol programma met muziek van Janáček (‘Intieme brieven’), Puccini (‘Crisantemi’) en na de pauze het Strijkkwartet nr. 1 van Tsjaikovski.


Het 2de strijkkwartet van de Tsjechische componist Janáček staat bekend als de ‘Intieme brieven’. Janáček (1854-1928) schreef het op 74-jarige leeftijd als eerbetoon aan zijn 29 jaar jongere leerling Kamila op wie hij verliefd was, maar die zijn liefde niet beantwoordde.


 


Puccini (1858-1924) wordt beschouwd als een van de beste componisten van de Italiaanse opera van eind 19de en begin 20ste eeuw. Hij schreef maar een paar stukken voor strijkorkest, waaronder ‘Crisantemi’ (Italiaans voor Chrysanten). Het is een melodieus stuk in mineur, geschreven naar aanleiding van het overlijden van de 44-jarige hertog van Savoye.


 


De Russische componist Tsjaikovski (1840-1893) schreef drie strijkkwartetten, waaronder het Strijkkwartet 1 in D uit 1871. Het stuk is vooral geliefd vanwege het prachtige tweede deel, ‘andante cantabile’, dat geïnspireerd is door een volkslied, waarschijnlijk het lied van de Wolga-schippers.


 


Het concert begint om 15.30 uur en duurt tot ca. 17.15 uur (met een pauze). De kerk is open vanaf 15.00 uur. Het adres van de Buiksloterkerk is Buiksloterkerkpad 10, 1034 VZ Amsterdam.


Entree (inclusief koffie en thee en limonade): €,15,00 (Volwassenen), € 12.50 (Vrienden Buiksloterkerk), €10,00(<18 jaar). Kaarten zijn te koop via https://www.buiksloterkerk.nl


 


Foto: Lisanne Soeterbroek

Terug