Asian Bronze

Asian Bronze

Vr 04/10 - Amsterdam

Rijksmuseum

11:00 - 17:00


Van Boeddha tot Shiva en van wijnvat tot wapen: alles rondom brons spreekt tot je zintuigen. Al eeuwen speelt dit materiaal een belangrijke rol in vele Aziatische tradities. Hoog tijd om de schoonheid van brons zelf te ervaren.








ZELF ERVAREN


Bronskunst ’mooi’ noemen zou het tekort doen. Want brons ervaar je niet alleen met je ogen. Hoe klinkt brons bijvoorbeeld? Dompel je onder in dit magische materiaal. Bijna 75 unieke objecten schitteren als tastbare herinneringen aan de culturen die ze hebben voortgebracht.










EEN RIJK BEELD


De tentoonstelling geeft een bijzonder beeld van 4000 jaar Aziatisch brons, in ruim 75 topstukken uit India, China, Indonesië, Japan, Thailand, Vietnam, Pakistan, Nepal en Korea. Van prehistorische objecten tot hedendaagse kunst, van verbeeldingen van goden tot voorwerpen voor dagelijks gebruik. De gemene deler is de opmerkelijke vakbekwaamheid en overrompelende verbeeldingskracht.










BRUIKLEEN


Veel van de werken zijn in bruikleen, zowel van westerse musea als van musea in Azië. Zo leent het Nationaal Museum in Bangkok zes werken uit, waaronder Boeddha beschermd door de Naga, dat voor het eerst Thailand verlaat. Ook komen er stukken uit Indonesië (Museum Sonobudoyo, Yogyakarta), Indië (Bihar Museum, Patna), en Pakistan (Nationaal Museum, Karachi).










ONTWERP


De Nederlandse ontwerper Aldo Bakker is de ontwerper van de tentoonstelling. Irma Boom is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving.










EN VERDER


Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Aziatisch Brons. 4000 jaar schoonheid, geschreven door de conservatoren van de tentoonstelling. Op 9 en 10 januari 2025 organiseren we ook een symposium over bronskunst uit Azië.










DANK


De tentoonstelling Aziatisch brons. 4000 jaar schoonheid kon rekenen op de onmisbare steun van de Bagri Foundation, Flora Fonds/Rijksmuseum Fonds, Rijksmuseum Vrienden en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.







Terug