In Time of Pestilence

In Time of Pestilence

Za 26/09 - Groningen

Martinikerk Groningen

20:00 - 01:00


Nu koren en orkesten weer mogen beginnen met repeteren en uitvoeren, hebben Clarinets Unlimited, Capella Groningen en Jong Vocaal Groningen de handen ineengeslagen om een actueel concert te realiseren met een muzikaal antwoord op de huidige pandemie. Er worden pestheiligen aangeroepen de ziekte te stoppen, er wordt gezongen over de angst voor een naderende dood, maar ook klinkt muziek over hoop en liefdevolle verzorging in zware tijden. De drie groepen laten op 26 september de kracht van muziek weer doorklinken tussen de muren van de Martinikerk.


Over het concert


Capella Groningen zingt een aantal motetten uit de tijd van de pestuitbraken, waarin pestheiligen worden aangeroepen om een einde te maken aan de epidemie. De motetten zijn van beroemde renaissancecomponisten als Guerrero, Weerbeke en Willaert. Een bijzondere plaats neemt het motet O Beate Sebastiane van Dufay in. Dit isoritmische motet heeft een complexe en uitgebalanceerde structuur van harmonische verhoudingen. Die stijl van componeren was een afspiegeling van de harmonie tussen de hemellichamen.


Jong Vocaal Groningen zingt vier delen uit de cyclus In Time of Pestilence van Ned Rorem (*1923). Rorem studeerde in Chicago, Philadelphia, New York en Parijs en groeide uit tot één van Amerika’s toonaangevende componisten. De compositie is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Thomas Nashe uit 1593. Waar de geestelijke teksten uit die tijd vooral over collectieve hoop gaan, beschrijft Nashe individuele angst voor een naderende dood, die niemand lijkt te sparen.


Klarinetorkest Clarinets Unlimited uit Groningen voert drie werken van eigentijdse Vlaamse componisten uit. Het eerste daarvan is het werk Hope van Bart Picqueur (geb. 1972). Dit koraalachtige stuk werd door de componist geschreven om mensen die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld vanwege ziekte, aan te moedigen om de hoop nooit op te geven, vooral niet in zware tijden.  De opbrengst van de compositie, die oorspronkelijk voor klarinetorkest is geschreven, maar later door de componist ook gearrangeerd werd voor brassband en harmonieorkest, komt ten goede aan het stamcelonderzoek aan de universiteit van Gent.


Organist Erwin Wiersinga speelt op het beroemde orgel van de Martinikerk Praeludium in c BWV 546 van J.S. Bach, muziek die Bach later verwerkte in een cantate bij het evangelieverhaal over de genezing van een waterzuchtige.


Over het gezamenlijke slotstuk


Joseph Martin Kraus (1756-1792) groeide op in Duitsland en werd hofkapelmeester van Gustav III in Stockholm. Bij een reis door Duitsland in 1783 vroeg Romanus Hofstetter, cantor van de kloosterkerk in Amorbach, hem een Stella Caeli te componeren. Het is een expressief werk, dat elementen van Sturm und Drang met de klassieke stijl combineert. De tekst is een smeekbede aan Maria, voor een einde aan de pest, maar de bij tijden majestueuze muziek laat nauwelijks twijfel aan het vertrouwen dat indertijd gesteld werd in een hopelijk spoedig einde aan de pandemie.


 


Wat: In Time of Pestilence, een concert door:


Capella Groningen o.l.v. Merlijn Wackers


Jong Vocaal Groningen o.l.v. Merlijn Wackers


Clarinets Unlimited uit Groningen o.l.v. Karin Vrieling


M.m.v. organist Erwin Wiersinga


Waar: Martinikerk, Martinikerkhof 3, Groningen


Wanneer: zaterdag 26 september 2020


Aanvang: 20.00 uur


Toegang: € 15, jonger dan 12 jaar gratis, tot 18 jaar en studenten (op vertoon van collegekaart) € 5,-.


Kaartverkoop alleen op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl. Reserveringen kunnen alleen per huishouden gedaan worden.


 

Terug