Significant – een occasie van kwetsbaarheid

Significant – een occasie van kwetsbaarheid

Za 10/04 - Leeuwarden

H47

10:00 - 16:00


Significant – een occasie van kwetsbaarheid


 


Het GAF presenteert de tentoonstelling ‘Significant – een occasie van kwetsbaarheid’, waarin het GAF uit eigen geleden werk toont van drie vrouwelijke grafici. Deze tentoonstel-ling is gemaakt in de maanden aanlopend naar april in tijden van de zogeheten tweede lock-down.


 


Sinds de start van de corona pandemie valt Saskia van Montfort (1985) op hoe de natuur tot leven komt nu de mens stil is gevallen, er zijn dieren op plekken waar we ze eerder niet za-gen.Ook zoeken mensen steeds meer de natuur op, met overvolle natuurgebieden tot ge-volg. Juist in deze tijd smacht de natuur naar een moment van herstel en de kans om weer tot bloei te komen. Saskia hoopt dat deze tijd mensen doet beseffen dat we een andere ver-houding aan moeten gaan met de natuur, want de natuur vergaat en verdwijnt. Saskia van Montfort heeft zeefdrukken en riso-prints gemaakt en die zijn gebaseerd op foto's die ze maakte in de natuur, van details, dode dieren en het Friese landschap.


 


In deze tijden van corona zijn wij mensen gaan vertragen en soms zelfs tot een (af)gesloten stilstand gekomen. In deze verstilde momenten hoopt Noëlle Poiesz (1973) op bezinning.


In de houtsneden en lithodrukken van Noëlle Poiesz worden de schaduwen en lichtvlakken op planten vastgelegd. Maar ook de schaduwen die planten op tegels, muren en schuttingen creëren worden gevangen in een beeld. Het schouwspel van licht en schaduw is constant aan het veranderen. De getoonde prenten laten de beschouwer stilstaan bij zo’n moment, zodat deze intenser kan worden beleefd. De hoop van Noëlle Poiesz is dat deze ervaringen leiden tot meer besef van de schoonheid en kwetsbaarheid van de flora en fauna en tot een betere omgang van de mens met de natuur.


 


Op het moment dat Kristin Stobbink stil is gaan staan en het ‘nu’ tot zich laat inwerken vallen haar dingen op. Er is sprake van regels en verdeling, van strijd en onmacht. Een gevoel van tekort schieten en te kort komen. Een moment waarin voor sommige onzichtbare problema-tiek ineens in harde cijfers en statistieken drukkend en zichtbaar wordt gemaakt. Kristin Stobbink heeft voor haar tweede corona installatie “Be my friend” een zevental maatschap-pelijke pijnpunten verbeeld. Sommige kwetsbaarheden bestaan al heel lang en zijn verergert door de pandemie. Sommige situaties veranderen van kwetsbaar naar leven of dood. De in-stallatie van Kristin Stobbink bestaat uit meerdere facetten en zijn vervaardigd met onder andere hoogdruk, diepdruk en hand geverfd textiel. Kristin Stobbink, 1987 - KristinStob-bink.com.


 


Met trots presenteert het GAF deze serie in Kunstruimte H47, Haniasteeg 47 te leeuwarden. Van 10 april tot 9 mei 2021 te zien.


 


Bezoekers kunnen op reservering langskomen op maandag tot en met zaterdag van 10 tot 16 uur. Onder de bezoekers wordt er per week een kunstwerk verloot. Er kan een maatje uit de installatie “Be my friend” van Kristin Stobbink, een onderdeel van de riso-print installatie van Saskia van Montfort, een houtdruk van Noelle Poeisz of een met de handgedrukt mond-kapje ontworpen bij de installatie “Put your mask on” van Kristin Stobbink gewonnen wor-den. Reserveren kan door te mailen naar: gaf@h47.nl


Maximaal twee bezoekers per tijdslot van een halfuur.

Terug