
De beproefde remediën van Christina Poppinck
Za 04/10 - Zutphen
Regionaal Archief Zutphen
14:00 - 16:30
In het Regionaal Archief Zutphen wordt een medisch receptenboek uit de zeventiende eeuw bewaard. Dit unieke receptenboek uit 1613, vol vreemde ingrediënten zoals afgehakte hoofden en dierlijke onderdelen, werd lange tijd gezien als een ‘heksenboek’. Na uitgebreid onderzoek door historica Mirjam van Velzen-Barendsen blijkt het boek echter meer te zijn dan dit, en toont het de medische kennis van een bijzondere vrouw. Tijdens het Weekend van de Wetenschap duiken we hier dieper in, samen met vegetatiekundige Eddy Weeda en historicus en vinoloog Mariëlla Beukers. Mirjam van Velzen neemt de deelnemers op een rondleiding door het archiefdepot waar ze ook onder andere het receptenboek zal laten zien.
Eddy Weeda
Eddy Weeda (1952) is een bekende Nederlandse vegetatiekundige en ecoloog. Hij schreef (met anderen) populaire standaardwerken zoals de Nederlandse Oecologische Flora, Atlas plantengemeenschappen in Nederland en De vegetatie van Nederland en hij werkte mee aan Van mummiepoeder tot zilverschoon, De beproefde remediën van Christina Poppinck.
Mariëlle Beukers
Mariëlla Beukers (1963) studeerde Geschiedenis en Mediëvistiek in Utrecht. Naast haar werk als coördinator Publieksbereik en Participatie voor UNESCO Werelderfgoed de Neder-Germaanse Limes is zij vinoloog van de Wijnacademie en schrijft ze over (Nederlandse) wijn en de geschiedenis van wijn. In het boek schreef zij de bijdrage ‘Wijn als medicijn rond 1600’.
Mirjam van Velzen-Barendsen
Mirjam van Velzen-Barendsen (1979) studeerde Middeleeuwse geschiedenis in Groningen. Sinds 2010 is ze als historicus werkzaam bij het Regionaal Archief Zutphen, waar ze onderzoekers op weg helpt, redactioneel werk verricht en ook zelf op zoek gaat naar verhalen. Ze maakt deel uit van de redactie van verschillende tijdschriften en ze werkt voor de Stichting IJsselacademie onder andere aan de uitgave de Thesaurus van Gramsbergen. Een 17de-eeuws medisch handschrift ontsloten.