Dubbel Op

Dubbel Op

Wo 08/09 - Schoonhoven

Nederlands Zilvermuseum

01:00 - 01:00


Dubbelop opent schatkamer voor publiek
Edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius verkennen de grenzen van het onmogelijke


 



Van 19 november 2020 t/m 19 september 2021 exposeren edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Jan en Pauline laten daarbij werk zien dat nog nooit vertoond is. Experimenten, sieraden, exclusief werk uit privé-collecties en grote objecten. “We openen eigenlijk onze schatkamer voor het publiek” aldus Pauline. Daarbij geven ze een kijkje in hoe ze te werk gaan en ontdekt het publiek hoe zij hun vakmanschap tot een kunst hebben verheven.

Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is

Jan en Pauline staan samen bekend als Dubbelop. Jan heeft een achtergrond als optisch instrumentmaker en is later gaan smeden. Veel vakschoolstudenten hebben van hem als docent de kneepjes van het vak geleerd. Pauline komt van oorsprong uit een heel andere richting met haar studie commerciële economie, maar ontdekte al vroeg haar interesse voor techniek en ontwikkelde zich verder als smid. Jan en Pauline versterken elkaar al 25 jaar in de totstandkoming van hun creaties. Jan bedenkt dingen heel precies en gaat het dan maken. Pauline werkt meer intuïtief. Ze brengen elkaar op ideeën maar hebben ieder toch ook weer een heel eigen stijl. Hun werkmotto? “Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is”.


 


Ontdekkingslaboratorium
Hun Schoonhovense werkplaats is een soort ontdekkingslaboratorium en doet bij binnenkomst meer denken aan een fabriekshal dan aan een smederij. Beide beschikken over ongekende kennis van apparatuur, materiaal en chemische processen. Pauline beschrijft: “Wij zijn eigenlijk meer magiërs, we combineren, proberen, zoeken tegenstellingen op en verkennen de grenzen van het schijnbaar onmogelijke.” Dat geeft unieke creaties.


 


Veertien thema’s uitgelicht
De expositie in het Zilvermuseum is
één van de grootste die Dubbelop ooit gehad heeft. Jan en Pauline laten het publiek op interactieve wijze kennis maken met veertien verschillende technieken en thema’s die zij toepassen in hun werk.

Terug