Ground Hope

Ground Hope

Zo 11/07 - Schoonhoven

Nederlands Zilvermuseum

01:00 - 01:00


Expositie Ground Hope van zilverkunstenaar Jan van Nouhuys
Moderne zilverkunst weerspiegelt hoop 


 


Van 18 februari tot en met 14 november 2021 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Jan neemt de bezoeker mee op weg naar een lichtpunt aan de horizon. Tegelijk met de tentoonstelling wordt het nieuwe boek ‘Jan van Nouhuys - Zilverkunst - Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst’ gepresenteerd, over 40 jaar leven en werk van Jan van Nouhuys.


 


Ground Hope: Op weg naar een zonnige wereld
De pandemie, een economische recessie en andere onverwachte wendingen hebben impact op ons leven. Maar achter een crisis gaat volgens Jan van Nouhuys ook een opdracht schuil. Het is een tijd waarin nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan en andere verbindingen worden gezocht. Daarmee is er ook sprake van hoop. Als mensen in beweging komen met positieve ideeën en initiatieven leidt dit tot verbinding en verandering. Er ontstaat licht in ons denken en handelen. De bezoeker beleeft in deze expositie de reis naar een zonniger wereld, vergezeld door inspirerende, grappige en bijzondere zilveren objecten als ‘De zonnige Wereld’, ‘Kubieke Thee’ of ‘Platte Knoop’.


 


Zilver in Beweging en expositie masterclassdeelnemers
Jan van Nouhuys werkte ruim veertig jaar als zilversmid. In een tijd dat zilver uit de mode was geraakt als gebruiksvoorwerp, koos hij er bewust voor om juist grote kunstobjecten te maken en vond daar uiteindelijk een markt voor. Zijn visie op modern zilver doceerde Jan van Nouhuys ook aan de Vakschool in Schoonhoven. Jan richtte in 1991 de stichting ‘Zilver in Beweging’, op om het vak nieuw elan te geven, zilver als kunstvorm op de kaart te zetten en anderen te inspireren. Jan coachte zilversmeden in zijn internationale masterclasses om nieuwe concepten uit te werken en te realiseren. Deze masterclasses vormden een ontwikkelplaats voor aanstormende talenten en ervaren zilversmeden. dertien van hen exposeren naast Jan hun werk in het Zilvermuseum: Tamara van Kekerix, Guido Schram, Mark Alexander, Dyon Seelen, Niels de Vos, Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Kaj Bras, Sybren Van Wesemael, Patrick Davison, Megan Falconer, Loucinda Nims, Yonatan Avishaul en Leandra Förster.

Terug