Winterkoorts

Winterkoorts

Zo 20/02 - Enkhuizen

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

10:00 - 17:00



Winterkoorts is dé tentoonstelling over winters van vroeger, over ontberingen en ijspret; over insneeuwen en winterfeesten; over schaatstochten op natuurijs en werken onder barre omstandigheden.


Wat hebben kruiend ijs, stro in je ondergoed, ijsbloemen op de ramen en priksledetochten met elkaar te maken? Precies: ze horen allemaal bij die schitterende witte, maar tegelijkertijd wrede en ijzig koude winters van vroeger. Winters van schaarste en ongemak, maar ook van sledetochten en schaatswedstrijden. Winters van ijsschotsspringen, maar ook van het risico ingesneeuwd te raken; van ijspret én ontberingen.


In de tentoonstelling Winterkoorts vind je niet alleen oude schaatsen, sleden, stoere winterverhalen en beelden van de dichtgevroren Zuiderzee, maar je stapt er ook zelf in een écht winterlandschap. Hoor je het ijs zingen en kraken? En zie je die ingesneeuwde huizen? De ijsbloemen staan er dik op de ramen. Bewonder ook de vuurtoren van Marken – het ‘Paard van Marken’ – die echte lichtsignalen rondstuurt en net als in een échte winter omringd is door kruiend ijs. Ervaar zelf het winterplezier van vroeger en ga mee ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien. Of doe je liever mee met een wedstrijdje priksleeën of schaatsen?


Zijn deze ‘echte’ winters voorgoed voorbij nu we met klimaatverandering te maken hebben? Kom naar het Zuiderzeemuseum, en beleef weer een ‘echte’ winter!


Terug