Doggerland

Doggerland

Di 19/09 - Castricum

Archeologiemuseum Huis van Hilde

11:00 - 17:00In de tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ in archeologiemuseum Huis van Hilde maak je een ongekende tijdreis van een miljoen jaar naar een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld en maakt kennis met de vroegste bewoners van ons land. “We hebben voor onze kust een archief liggen van Europese topkwaliteit”, zei Luc Amkreutz, Doggerland-onderzoeker en conservator bij het RMO tijdens de opening van de tentoonstelling.

 

Van mammoet tot reuzenhert

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar daar waar nu de Noordzee ligt, liepen tijdens verschillende ijstijden dieren als mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten rond waarvan enkele schaalmodellen worden getoond in de tentoonstelling in Huis van Hilde. Bijna een miljoen jaar geleden bereikten vanuit dit gebied ook de eerste mensachtigen Europa. Veel later werd dit rijke gebied het thuis voor de Neanderthaler en nog later voor de moderne mens. De opwarming van de aarde zorgde ervoor dat Doggerland zo’n 8000 jaar geleden voorgoed verdween onder de golven waardoor het door sommigen wel eens ‘Atlantis van de Noordzee ‘ wordt genoemd. “Het spreekt tot de verbeelding dat het eigenlijk zo dichtbij is maar toch zo onbereikbaar”, aldus Amkreutz.

 

Oog in oog met de eerste Neanderthaler

Tegenwoordig worden er nog altijd sporen en voorwerpen uit Doggerland gevonden. De tentoonstelling toont het verhaal over deze verdwenen wereld in de Noordzee. Vakkundige werktuigen van vuursteen, gewei en bot, fossielen van prehistorische dieren en zelfs een babymammoet zijn de getuigen van de rijke bewoningsgeschiedenis van Doggerland. Je staat oog in oog met de bekende reconstructie van Krijn, de ‘eerste Neanderthaler van Nederland’, die 50.000 jaar geleden in Doggerland leefde. Ook het schedelfragment op basis waarvan zijn reconstructie is gemaakt wordt getoond. Amkreutz: “De wetenschappelijke waarde van Doggerland is enorm, zie alleen al het recente onderzoek over de eerste moderne mens die een zwarte huidskleur en blauwe ogen had, allemaal informatie uit Doggerland-materiaal.”

 


De tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ is van 18 maart tot en met 29 oktober te zien in Huis van Hilde. De tentoonstelling stond eerder in het Rijksmuseum van Oudheden en reist onder de vlag van het project Onder ons naar verschillende musea in Nederland. Kijk voor openingstijden en meer informatie op www.huisvanhilde.nl. 

Beeld: Campagnebeeld Doggerland

Op maandag gesloten!
 

Terug