Who’s that girl? Het Meisje met de parel ..

Who’s that girl? Het Meisje met de parel ..

Ma 20/11 - Den Haag

Mauritshuis

10:00 - 17:00


Wie is het Meisje met de parel? Hoe heeft Johannes Vermeer haar gemaakt? En is het schilderij veranderd sinds het 300 jaar geleden zijn atelier verliet?


Onder leiding van onze restaurator Abby Vandivere deed een internationaal team van wetenschappers technisch onderzoek naar het Meisje met de parel. De resultaten zijn te zien in Who’s that girl? En het leuke is: je hebt hier geen ticket voor nodig. Who’s that girl kun je gratis in de entreehal van het Mauritshuis bezoeken.


Who´s that girl?


2023 is het jaar van het Meisje met de parel en die begon voor haar met een reis naar onze hoofdstad, Amsterdam. Dit wereldberoemde en meest geliefde meesterwerk van Vermeer leenden we 8 weken uit aan het Rijksmuseum voor de Vermeer-tentoonstelling. Maar dat betekent niet dat we het Meisje moesten missen. In november 2022 deden we de oproep: creëer jouw eigen Meisje en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek in de Vermeerzaal te hangen. Die oproep bracht een explosie aan creaties van liefhebbers en bewijst maar weer dat het Meisje van iedereen is.


Bij de presentatie: Who’s that girl? delen wij de resultaten van de nieuwste onderzoeken met jullie in onze gratis toegankelijke foyer. Hier kun je een megagrote 3D-print van het Meisje zien, bekijk ‘m, maar raak het vooral ook even aan. Wij staan te trappelen om de toffe ontdekkingen die we gedaan hebben met jullie te delen!


Grootste selfiespot


Op de 3D-print van 4 meter hoog is het schilderij, zoals wij het kennen, ongeveer 100 keer groter afgebeeld.
Maak je klaar voor de grootste Meisje selfiespot ooit! In de digitale visualisatie ontdek je niet alleen hoe het Meisje er in 1665 uitzag, maar ook welke wijzigingen het werk in de ruim 350 jaar daarna heeft ondergaan, zoals het ontstaan van craquelé (kleine barstjes in de verf of schildersdoek). Ook geeft de presentatie meer inzicht in Vermeers schildertechniek. Je komt alles te weten over de pigmenten en materialen van de kunstenaar.


Beeld:  Detail van Vermeers Meisje met de parel,


 

Terug